Poznáte všetky druhy špargle? A čo jej správna príprava?

Ak ste špargľu ešte neochutnali, vedzte že robíte veľkú chybu. Nie je len veľmi zdravá, ale taktiež chutná. Hodí sa ako príloha k mäsitým pokrmom, rybám, morským plodom, alebo do zeleninových šalátov, a to ako na studeno, tak aj „na teplo“. Najčastejšie sa stretávame so zeleným variantom tejto zeleniny. V skutočnosti ich však existuje viac.

bílý chřest

Druhy špargle

Tri základné druhy špargle sú biela, zelená a fialová. Každá z nich má svoju charakteristickú chuť a hlavne konzistenciu. Biela a fialová špargľa, patria medzi tuhšie druhy, ktoré si vyžadujú aj o čosi dlhšiu tepelnú úpravu. Okrem toho je potrebné celú plodinu ošúpať. Zelenú uvaríte najrýchlejšie a vyhnete sa aj šúpaniu. Stačí odlomiť, alebo odrezať spodné, zdrevnatené časti stopiek. Tie sú totiž príliš tvrdé a ich chuť je horká.

chřest

Správna príprava

Príprava špargle nie je žiadnym spôsobom náročná. Je však potrebné rozlišovať, ktorý druh ideme variť. Túto zeleninu môžete uvariť vo osolenej vode, bujóne, alebo pripraviť na panvici spolu s maslom, či olejom. Záleží to len od vašej chuti a taktiež od toho, čo hodláte so špargľou robiť ďalej.

Zelená špargľa:Tento druh sa vám uvarí najrýchlejšie. na sporáku je postačí približne desať minút.
Biela a fialová špargľa: tieto dva druhy potrebujú o čosi dlhšiu tepelnú úpravu, približne pätnásť minút.

Špargľu uvaríte jednoduchšie, ak ju pred vloženým do vody, alebo bujónu zviažete. Takto sa vám pri vyberaní nepoláme. Ihneď potom, ako ju z hrnca vytiahnete je dobré ju ochladiť. Môžete ju vložiť do misky s ľadovou vodou, alebo preplachovať v sitku. Takto zabránite tomu, aby stratila svoju farbu. Správne pripravená špargľa, by si mala zanechať svoju farbu a byť mierne chrumkavá. Ak ju rozvaríte na blato, môže vám zhorknúť a jej chuť nie je celkovo príliš vábna.

zelený chřest

Špargľa a zdravie

Táto zelenina je považovaná za hotový elixír zdravia. Obsahuje vitamín C, E a B. Ďalej draslík, fosfor, horčík, železo, jód, mangán, vápnik, síru, selén, meď a zinok. Je bohatá na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky, naopak neobsahuje takmer žiaden cholesterol a kalórie. Je veľmi ľahko stráviteľná, podporuje imunitu a regeneruje organizmus.

Back To Top