Kedy je najvhodnejší čas na ozdobovanie koláčikov a ako ich čo najlepšie uskladniť

Zvŕtať sa v kuchyni pri varení a pečení možno nie je snom každej z nás, ale pre ženy alebo mužov, pre ktorých je kuchárske umenie koníčkom, je dôležité stále sa v tom zlepšovať, aby na stôl kládli iba chutné jedlá. Niekedy však nastanú situácie, keď je každá rada dobrá, a preto vám niekoľko z nich v nasledujúcich riadkoch prinášame.Pečivo v plechovej dóze.jpg

Viete ako urobiť to najlepšie cesto na koláčiky, ako uschovať načatý paradajkový pretlak či to, že formičky pred každým plnením nie je nutné umývať?

Ozdoby až po vychladnutí
Najvhodnejšie ozdobovanie domácich koláčov je až vtedy, ak úplne vychladnú, v opačnom prípade sa stanú krehkými a budú sa lámať. Inak je to s druhom cesta napríklad na vanilkové rožky, tie treba obaľovať v cukre ešte kým sú horúce. Pozor na popálenie prstov, radšej na to použite lyžicu alebo naberačku.

Maslo priamo z chladničky

Existuje cesto, pri ktorom nemusíte nechávať maslo ohriať na izbovú teplotu, ale môžete ho použiť aj vychladené a tvrdé. Treba ho však nakrájať na čo najtenšie plátky a okamžite ho zapracovať spolu s ostatnými surovinami. Vypracované cesto udrží svoj tvar, ale je dobré ho potom nechať ešte niekoľko hodín v chladničke postáť, až potom oceníte jeho úžasnú chuť.

Použite sito

Odborníci v oblasti kulinárstva odporúčajú prísady, ktoré chcete do cesta použiť, pred samotným spracovaním preosiať. Sypké suroviny ako múka a práškový cukor sa tak zbavia hrudiek a tvrdších častí, prekypria sa a práca s nimi bude oveľa ľahšia.Kuchár v akcii.jpg

Plechové nádoby sú najvhodnejšie

Prekvapujú vás priatelia a známi nečakanými návštevami a vy nemáte nič, čím by ste ich ponúkli? Jedno riešenie tu je: pripravte si suché pečivo, ktoré zvyknete piecť hlavne na Vianoce, aj bežne počas roka a uskladnite ho v plechových dózach. Tie uložte na chladné a suché miesto a koláčiky vydržia naozaj dlho, potom vás už žiadna návšteva nedostane do stresu.

Formičky neumývajte!

Formičky na pečenie koláčikov treba umyť iba ak sú celkom nové, ešte nepoužité. Pred prvým pečením ich však dostatočne vymastite tukom a potom poutierajte papierovou utierkou. Umývanie pred každou novou dávkou cesta by spôsobilo ich prilepenie a po upečení by sa nedalo z formičiek vyklopiť.

Zvýšil sa vám paradajkový pretlak?

Spotrebovali ste iba nejakú časť paradajkového pretlaku a neviete, čo so zvyškom? Jednou z možností je rozdeliť ho do foriem na výrobu ľadu a dať zamraziť. Pri ďalšom varení si vyberiete iba toľko, koľko potrebujete.

Back To Top